Tips van en voor patiënten met kanker

Specialisten in hulp bij bewegen, conditie- & spieropbouw en revalidatie bij kanker

Op fysiotherapieenkanker.nl kun je informatie vinden over organisaties die je helpen om de grip op je lijf terug te krijgen, of je beter te gaan voelen bij kanker door te bewegen. Vroeger was er een speciaal programma Herstel en Balans. Dat programma bestaat niet meer omdat het een programma was waarin men kennis wilde opdoen over bewegen bij kanker. Inmiddels zijn er meer gespecialiseerde hulpaanbieders, waardoor het programma niet meer nodig is. Op de website van kankerenwerk.nl zijn organisaties verzameld die begeleiding in herstel en reïntegratie na kanker.

Kennis over bewegen bij en na kanker is een onderwerp waar nog veel onderzoek naar nodig is. In de rubriek Bewegen bij kanker op deze site staat uitgelegd wat op dit moment bekend is.

Voorbeelden van begeleide revalidatie bij kanker in Nederland

Er bestaan speciale revalidatieprogramma’s voor mensen die kanker hebben (gehad). Je arts kan je doorverwijzen naar een oncologisch revalidatieprogramma als het herstel langer duurt dan verwacht en je daardoor (nog) niet aan het werk kunt of als je last hebt van bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen en vermoeidheid. Kijk op kanker.nl voor meer uitleg.

Revalidatie bij kanker in België

In Belgie biedt Stichtig Rekanto hulp aan bij bewegen en revalidatie bij kanker en chemo: "Als je voor kanker wordt behandeld of als je het afgelopen jaar een behandeling hebt gevolgd, dan weet je vast dat deze beproeving vaak gepaard gaat met een grote vermoeidheid en futloosheid. Maar wist je dat aangepaste lichaamsbeweging je kan helpen weer wat fitter te worden zodat je kleine dagelijkse inspanningen beter aankunt? Rekanto is een programma van fysieke activiteiten, speciaal ontworpen voor volwassenen die af te rekenen hebben of onlangs af te rekenen hadden met een kanker."

Nieuwe tips?

Voor het herstellen en bewegen bij kanker is het belangrijk dat je weet wat je doet. Daarom verwijs ik je naar de Verwijsgids Kanker voor tips voor ander aanbod dan wat op deze pagina is opgenomen.

Pin It