Tips van en voor patiënten met kanker

Specialisten in hulp bij bewegen, conditie- & spieropbouw en revalidatie bij kanker

Op fysiotherapieenkanker.nl kun je informatie vinden over organisaties die je helpen om de grip op je lijf terug te krijgen, of je beter te gaan voelen bij kanker door te bewegen. Vroeger was er een speciaal programma Herstel en Balans. Dat programma bestaat niet meer omdat het een programma was waarin men kennis wilde opdoen over bewegen bij kanker. Inmiddels zijn er meer gespecialiseerde hulpaanbieders, waardoor het programma niet meer nodig is. Op de website van kankerenwerk.nl zijn organisaties verzameld die begeleiding in herstel en reïntegratie na kanker.

Kennis over bewegen bij en na kanker is een onderwerp waar nog veel onderzoek naar nodig is. In de rubriek Bewegen bij kanker op deze site staat uitgelegd wat op dit moment bekend is.

Voorbeelden van begeleide revalidatie bij kanker in Nederland

Er bestaan speciale revalidatieprogramma’s voor mensen die kanker hebben (gehad). Je arts kan je doorverwijzen naar een oncologisch revalidatieprogramma als het herstel langer duurt dan verwacht en je daardoor (nog) niet aan het werk kunt of als je last hebt van bijvoorbeeld lichamelijke beperkingen en vermoeidheid. Kijk op kanker.nl voor meer uitleg.

www.fysiotherapieenkanker.nl

Er bestaan steeds meer in oncologie gespecialiseerde fysiotherapeuten die beweegprogramma's voor kankerpatienten aanbieden. Zij hebben zich verzameld op de website fysiotherapieenkanker.nl. Op die site kun je lezen over de mogelijke begeleiding en behandelingen en een specialist in je omgeving zoeken: "Ingrijpende behandelingen zoals bestraling, chemotherapie of een operatie kunnen pijn, krachtverlies, stijfheid, spanningsklachten, oedeemvorming, conditieverlies en vermoeidheid tot gevolg hebben. Een gespecialiseerde oncologiefysiotherapeut, behandelt die gevolgen en helpt je om te gaan met je nieuwe situatie. Val niet stil als je kanker hebt. Blijf bewegen! Lees er over op de website, of zoek naar een oncologiefysiotherapeut of oedeemfysiotherapeut in je omgeving."

Stichting tegenkracht

Stichting Tegenkracht biedt kankerpatienten sportbegeleiding op maat. Sportmedisch verantwoord en naar jouw eigen wensen.

Onconet

"Onconet streeft ernaar dat patiënten in heel Nederland een deskundige fysiotherapeut in de eigen woonomgeving kunnen vinden voor begeleiding bij behoud of verbetering van fitheid rondom de medische behandeling voor kanker. Naast bevordering van fitheid door Onconet-therapeuten kunnen andere problemen spelen die vragen om een alternatieve aanpak." Op Onconet staan fysiotherapeuten geregistreerd die zich specialiseren in bewegen bij kanker. Ze maken onderscheid tussen Oncologiefysiotherapie en Oncologische revlidatie. Kijk op de site van Onconet voor patiënten voor meer info over deze soorten zorg."

Oncologische begeleiding bij bewegen

Voor hulp op maat of groepsprogramma's kun je je richten op fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in oncologische begeleiding. Veel van deze fysiotherapeuten hebben zich verenigd in de NVFL. Via de website van de NVFL kun je zoeken naar een in kanker gespecialiseerde fysiotherapeut in je omgeving. Ook op de website van Onconet kun je zoeken naar een fysiotherapeut in je omgeving. Sommige ziekenhuizen doen mee aan het programma Onco-Move. Vraag je arts om verwijzing.

E-therapie of online hulp bij vermoeidheid

Het HDI biedt e-therapie aan die de vermoeidheid vermindert bij mensen bij kanker of ziekte. Deze therapie duurt elf weken en wordt vergoed via de basisverzekering. Via de verwijsgids op kanker.nl kun je ook zoeken naar aanbod in je buurt voor hulp bij mentale en/of fysieke vermoeidheid (thema, vermoeidheid).

Nazorg borstkanker in de regio Haarlem

"Nazorg Borstkanker is een uniek, kortdurend en allesomvattend behandelconcept voor (ex-) borstkankerpatiënten. Je kunt bij ons terecht na je behandelingen in het ziekenhuis. Het concept combineert alle verschillende vormen van professionele zorg onder één dak: fysiotherapie, huidtherapie, psychosociale zorg en diëtetiek/voedingsadvies. En voegt daar persoonlijke aandacht, liefde en één aanspreekpunt aan toe. Een kort en allesomvattend traject, aangevuld met diverse ondersteunende therapieën. Alle therapievormen worden ook los van elkaar aangeboden. Je krijgt wat je nodig hebt."

Revalidatie bij kanker in België

In Belgie biedt Stichtig Rekanto hulp aan bij bewegen en revalidatie bij kanker en chemo: "Als je voor kanker wordt behandeld of als je het afgelopen jaar een behandeling hebt gevolgd, dan weet je vast dat deze beproeving vaak gepaard gaat met een grote vermoeidheid en futloosheid. Maar wist je dat aangepaste lichaamsbeweging je kan helpen weer wat fitter te worden zodat je kleine dagelijkse inspanningen beter aankunt? Rekanto is een programma van fysieke activiteiten, speciaal ontworpen voor volwassenen die af te rekenen hebben of onlangs af te rekenen hadden met een kanker."

Nieuwe tips?

Voor het herstellen en bewegen bij kanker is het belangrijk dat je weet wat je doet. Daarom verwijs ik je naar de Verwijsgids Kanker voor tips voor ander aanbod dan wat op deze pagina is opgenomen.

Pin It