Tips van en voor patiënten met kanker

Een gevoelige maag heeft grote invloed op je eetlust. Eén hap van het verkeerde eten en je krijgt niets meer weg. Een bekende oma-weet-raad-tip bij een beschadigd maagvlies is room: het helpt zurige dingen neutraliseren. Als je last hebt van overgewicht, is room natuurlijk niet zo slim. Overleg bij maagpijnklachten ook altijd met je huisarts of oncoloog. Medicijnen als maagbeschermers kunnen verlichting geven. Maar wat daarbij het beste is, is afhankelijk van de andere medicatie die je krijgt.

Deze tips zijn alleen bedoeld voor patiënten met lichte klachten. Het is belangrijk dat je je arts altijd op de hoogte stelt van de problemen die je ondervindt als gevolg van je behandelingen. Je arts moet van de bijwerkingen weten, zodat hij het met je in de gaten kan houden. Er vroeg bij zijn is beter dan pas ingrijpen als het echt erg wordt. Wees je ervan bewust dat als jij bepaalde klachten onderdrukt, waardoor je arts er niet van weet, hij je ook niet helpen kan om diezelfde klachten of het verergeren van die klachten (indien mogelijk) te voorkomen.

Invloed van textuur en smeuiigheid op de gevoelige maag

Als je niet zoveel meer proeft, gaan andere zintuigen beter werken. De textuur van eten wordt daardoor belangrijk. Onderzoek van voedsel niet alleen of je het lust, maar ook op welke manier je het lust: denk aan de smeuiigheid of krokantheid van eten (puree, hard of zacht gekookt, gebakken, gefrituurd, met schil, zonder schil, etcetera). Bij misselijkheid of een pijnlijke maag kan smeuiigheid verkeerd uit pakken: hoe smeuiiger (aardappelpuree, gebonden soep bv.) hoe slechter te verdragen doordat die warme dikheid maar blijft vertellen dat ie in je maag zit.

Effect van temperatuur op de gevoelige maag

Ook de temperatuur van eten gaat meer opvallen als je smaakzintuigen wegvallen. Onderzoek dus niet alleen of je bepaald eten of drinken lust, maar ook in welke temperatuur je het wel of juist helemaal niet smaakt: koud, warm of lauw kan groot verschil maken. Schaam je daarbij niet voor rare maatregelen als je thee drinken uit een espressokopje. Als temperatuur zo nauw komt, kun je beter minder tegelijk op de juiste temperatuur opdrinken, dan dat je steeds een half glas weg moet gooien.

Eet neutrale smaken

Als je maag gevoelig is de eerste dagen na de chemo, is het verstandig zo neutraal mogelijk te eten. Pasta alleen met spinazie, zonder crème, kruiden of spekblokjes bijvoorbeeld. Patiënten verdragen sterke geuren dan ook vaak slecht en blijven beter weg uit de keuken als er gekookt wordt.

Te vermijden voedsel bij maagklachten

Algemene tips voor maagklachten zijn: vermijd koffie, alcohol, zure dranken of vruchten, koolzuurhoudende dranken, eet kleine porties, pas op met heet, zwaar of vet eten, uien, chocolade, koolsoorten en kruiden als knoflook en peper.

Vermijd zure producten als sinaasappelsap, of producten die moeilijker te verteren zijn of van nature ‘zwaar op de maag’ liggen. Op de Vlaamse site Gezondheid.be (flink stuk naar beneden scrollen) staan veel algemene tips over eten en drinken.

Recepten van patiënten bij een gevoelige maag

Bij eetproblemen door gevoelige mond of maag:

  • Zelf groentesoep maken (bv. courgettesoep: 1/2 l. water, 1 blokje kippenbouillon, 1 courgette, evt. room, koken, staafmixer)
  • Groentesap van Zonnatura
  • Fruitontbijt (drinkontbijt). Pas wel op met citrusvruchten, deze kunnen de pijn in de mond versterken, al zijn ze bij een vieze smaak in de mond juist weer heel aantrekkelijk.
  • Toevoeging van room (niet verstandig bij overgewicht) kan zure smaken zachter maken voor de maag.
Pin It