Tips van en voor patiënten met kanker

Koken voor kankerpatiënt met smaakverlies

  • onderzoek wat temperatuur met je smaakbeleving doet. Dezelfde maaltijd of hetzelfde drankje kan warm een probleem zijn, maar koud of lauw niet en andersom.
  • zorg dat er verschillende structuren in je eten zitten: hard, zacht, fris, smeuiig, krokant. Doe bijvoorbeeld noten in stamppot, of rozijnen in een salade. (hard= bv noten, zacht= bv ei, fris= bv bleekelderij of appel, smeuiig= bv yoghurt of gekookte groente, krokant= bv croutons). Een eierkoek met rozijnen is bijvoorbeeld lekkerder dan een gewone eierkoek.
  • voeg altijd een vorm van zurig fruit toe aan je eten: sinaasappel of appel bijvoorbeeld.
  • onderzoek op welke manier bereid je bepaald eten wèl lust. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je aardappelpuree niet wegkrijgt, maar een gekookte aardappel of een gebakken aardappel wel.
  • pas op met kruiden (zout, peper). Sommigen geven aan dat heet of scherp eten juist erg lekker is.
  • wees je ervan bewust dat je eten wat je normaal niet lust, nu ineens wel lekker kunt vinden. Bleekselderij is bijvoorbeeld een groente die van nature geen uitgesproken smaak heeft, maar doordat het lekker fris en knapperig is, is het behoorlijk goed bij smaakverlies.
  • wees je ervan bewust dat de kans groot is dat je eten dat je altijd lekker vond, nu niet meer lust. Je proeft of ruikt wat eerst lekker was immers niet meer. Als dat eten weinig structuur, frisheid of zurigheid heeft, is de kans groot dat je voornamelijk de vieze smaak in je mond proeft.

Kookadvies bij misselijkheid door chemo

  • zorg dat de patient tijdens het koken uit de buurt blijft
  • verdeel de voeding over de dag: maak kleine porties, bijvoorbeeld elke twee uur. Een lege maag kan de misselijkheid verergeren.
  • ga niet juist eten wat je altijd zo lekker vindt, de kans dat je het daarna een hele tijd niet meer lust is erg groot.
  • je kunt ervoor kiezen ivm de misselijkmakende geuren gescheiden van anderen te eten.
  • probeer voldoende te drinken, minimaal 1,5 liter. Een tekort aan vocht kan de misselijkheid verergeren.
  • probeer te ontdekken wanneer de misselijkheid het minst is en eet dan, zelfs als dat 's nachts zou zijn.
  • forceer het eten niet. Probeer de schade tussen de kuren in te halen. (Bron: OLVG)

Koken voor kankerpatiënt met gevoelige maag of pijnlijke mond

  • maak kleine porties
  • onderzoek wat temperatuur met je mond of maag doet. Dezelfde maaltijd of hetzelfde drankje kan warm een probleem zijn, maar koud of lauw niet en andersom.
  • vermijd zuur eten
  • vermijd eten dat vocht aan de mond onttrekt (bv bepaalde koekjes en chips)
  • vermijd eten dat hard of scherp is (bv bepaalde koekjes of te krokant gebakken frietjes)
  • vermijd ‘massief’ of machtig eten als aardappelpuree of gebonden soep.
  • gebruik weinig peper en zout en kruiden.
fDeel
1
Pin It