Tips van en voor patiënten met kanker

Overleg bij ernstige pijn altijd met je huisarts en oncoloog. Ziekenhuizen hebben een pijnpoli met veel kennis en expertise. Kom je er in die gesprekken niet goed uit, misschien helpt de informatie van Stichting Pijnbijkanker je dan. Op de Belgische site Allesoverkanker vind je uitleg over de soorten pijn bij kanker, onder andere over wat je zelf kunt doen bij pijn door kanker.

Woorden geven aan pijn/ je pijnklachten beschrijven

Het is niet eenvoudig om te beschrijven wat je precies voor pijn voelt, en die informatie is vaak wel cruciaal voor je arts om je te kunnen helpen. Daarom heeft netkanker een item gemaakt dat woorden geeft aan de verschillende soorten pijn, ondersteund door een afbeelding van Peter Moore (paintoolkit).

Pijn rondom bestraalde borst (ribben, borstbeen)

Vermoedelijk beschadigd botvlies, een inwendige steriele ontsteking of verkleefd littekenweefsel.
• Hiertegen helpt rust en het blijven doen van de arm-oefeningen m.b.t. de schildwachtklier operatie / okseltoilet. De pijn kan lang blijven.
• Een hierin gespecialiseerde therapeut (vaak oedeemtherapeut) kan de pijn verlichten. Nieuw is de zogenaamde facietechniek waarmee de verkleving behandeld wordt. Klik op de link en overleg met je huisarts voor een geschikte behandelaar.
• Daarnaast verkoelen met koude natte doek of ijscompres.
• Er zijn wat ontstekingsremmende zalfs op de markt, maar de werking hiervan staat ter discussie.

Hardnekkige pijn na borstbesparende operatie en poortwachtklierverwijdering

Normaal gesproken zijn de pijnklachten na een borstbesparende operatie goed te overzien. Ook is de kans op oedeemvorming of pijn door versteende lymfevaten veel kleiner als er alleen een of enkele poortwachtklieren verwijderd zijn, in plaats van een volledig okseltoilet. Gevolg daarvan is dat je artsen niet de neiging hebben om je door te verwijzen naar een huid- of oedeemtherapeut bij pijnklachten. Hun aanname is dat die klachten vanzelf over gaan als je je oefeningen doet en tijd neemt. Dat is niet altijd waar. Ook bij een borstbesparende operatie kun je de pech hebben dat vocht zich gaat ophopen, littekenweefsel verkleeft, of de lymfevaten bij de verwijderde klier in een striem veranderen. Huidtherapeuten en oedeemtherapeuten zijn er in gespecialiseerd deze klachten te verhelpen en één behandeling kan al groot verschil maken. Heb je pijn die je zelf als 'niet normaal meer' ervaart: vraag dan nadrukkelijker om doorverwijzing aan je arts. De ene therapeut heeft veel bredere kennis (veel meer technieken geleerd of verder door gespecialiseerd) dan de andere.

Extreme langdurige pijn als gevolg van bestraling

Een minder bekende behandeling bij aanhoudende en ernstige klachten is de Hyperbare Zuurstoftherapie. Het is een intensieve behandeling waarvoor je een bepaalde periode achtereenvolgens meerdaags naar het ziekenhuis moet. Vraag je (bestralings)arts om uitleg en verwijzing. Het werkt niet altijd en is niet in alle contexten een optie. Op deze site kun je een video van behandelingbegrepen.nl vinden over wat hyperbare zuurstoftherapie is.

Ontstoken botvlies of botvliesontsteking

Ontstoken botvlies, of pijn bij botten in de buurt van bestraalde plek:
• Hiertegen helpt rust.
• Daarnaast verkoelen met koude natte doek of ijscompres.
• Er zijn wat ontstekingsremmende zalfs op de markt, maar de werking hiervan staat ter discussie.
• Op voorschrift van antroposofische huisarts speciale lotion/olie van Weleda (Lotio pruni comp). Deze verzorgt niet alleen de huid, maar ook het weefsel eronder.

Bestralingspijn of zenuwpijn

• Er bestaan veel pijnklachten in de categorie 'je zult ermee moeten leren leven' (althans dat probeer je toch). Gelukkig nemen artsen veel pijn serieus. De pijnpoli van het ziekenhuis is hiervoor de gewezen plek.
• Een minder bekende behandeling is Hyperbare zuurstoftherapie. Dit kan verlichting bieden bij pijn door verkleving na bestraling of door ander littekenweefsel, bij beschadigd botweefsel, of een onderhuidse chronische ontsteking als gevolg van de bestraling, of bij een wond die maar niet wil helen. Vraag aan je bestralingsarts of dit bij je klachten past.

Neuropathie in de handen of voeten

Neuropathie in de voeten is een bekende bijwerking.
• Electro acupunctuur kan helpen. Lichte stroom op punten prikkelen de zenuwen. Vervolgens massage. Resultaten zijn prettig. Ga hiervoor naar een accupuncturist.
• Op de site borstkankervragen.nl geeft een patiënt de tip teensokken te dragen. De sokken leiden af van het doffe gevoel bij tenen en bal van de voet. Daarnaast wordt tegen neuropathie genoemd: acupunctuur, de oncologisch voetzorgverlener (zie link voor oncologische voetverzorging in je buurt), TENS (staat nog ter discussie, wordt door sommige ziekenhuizen aangeboden), ergotherapie (verwijzing via huisarts), pijnstillende crèmes (op voorschrift arts) en sokken. Vraag na wat je verzekering vergoedt.
• Op deze pagina van kanker.nl kun je wat uitleg vinden over neuropathie als laat gevolg van chemotherapie.

Moeite met zitten in de auto als gevolg van borstkanker

Een kankerpatiënte heeft een website gemaakt waarop spullen verzameld worden die handig kunnen zijn als je met bijwerkingen van je kankerbehandelingen probeert te leven. Ze biedt er ook hulpmiddelen aan waarvan je niet weet dat ze bestaan en die je daardoor ook niet gaat zoeken op internet. Maar die wel een oplossing voor je zouden kunnen zijn. Bijvoorbeeld een kussen voor in de auto, dat je helpt tegen de pijnklachten.

Gewrichtsproblemen (reumatisch) algemeen

Deze pagina van gezondheidsnet.nl (over reuma) is niet specifiek voor kankerpatiënten, maar geeft wel uitleg over wat te doen bij gewrichtsklachten. Wat helpt qua eten bij dit soort klachten?

Op het blog van Marthe van Santen is een artikel gewijd aan de meestvoorkomende vragen over gewrichtspijn.

Fibromyalgie

Op de website van fesinfo.nl (belangenvereniging voor mensen met fibromyalgie) kun je informatie en antwoorden op veelgestelde vragen over fibromyalgie vinden. Op deze pagina van gezondheidsweg.eu is informatie verzameld over fibromyalgie, waaronder voedingstips.

Pijnlijk zitvlak, doorzitpijn

Pijn bij zitten door vermagering: als gevolg van kanker, uitzaaiingen of chemo kun je flink gewicht verliezen. Zoveel dat zitten (op de botten) pijnlijk wordt, of doordat doorzitplekken ontstaan. Hiervoor bestaan anti decibitus kussens . Je (huis)arts of verpleegkundige kan je hierover adviseren. Onder bepaalde voorwaarden kunnen deze vergoed worden door de zorgverzekeraar. Vraag dit goed na.

Doorligwond

Een doorligwond begint met rode plek die niet wit verkleurt bij erop drukken; doorliggen (decubitus) is een beschadiging van de huid. Het kan ontstaan door veel in één houding liggen of zitten. Het is vaak pijnlijk, kan lang duren en geneest moeilijk. Op de site doorliggen.nl staan praktische tips over hoe doorligplekken voorkomen kunnen worden en hoe ze te herkennen. Op de site staan geen tips voor de behandeling, dat is het gebied van de wijkverpleegkundige of arts.

Botpijn na injectie neulasta

Na injectie met Neulasta kan lichte tot matige botpijn optreden. Hier is weinig tegen te doen, behalve het regelmatig innemen van 1 gr paracetamol (afhankelijk van gewicht elke 6 of 8 uur). Het lichaam warm houden, bewegen en een lauwwarm bad werken ook tijdelijk verlichtend. 
 

Extreme botpijn na injectie neulasta

Bij extreme pijn kan een zwaardere pijnstiller nodig zijn, op voorschrift van de huisarts of oncoloog. Volgens de verpleegkundige van Two Care kan het preventief innemen van paracetamol (3 of 4x per dag 1 gram) vanaf de dag voorafgaand aan de injectie totdat de pijnklachten verdwenen zijn, de ernst van de pijn ook doen afnemen. Bij maagproblemen is een zetpil van 1 gram overigens ook een optie.

Stichting pijn bij kanker

Een van de naarste bijwerkingen van kanker is pijn. Dit kan het gevolg zijn van (zenuw)beschading door chemo of bestraling. Daarnaast kampen patiënten met uitzaaiingen vaak met scherpe pijnklachten. Overleg bij ernstige pijn altijd met je huisarts en oncoloog. Ziekenhuizen hebben een pijnpoli met veel kennis en expertise. Kom je er in die gesprekken niet goed uit, misschien helpt de informatie van Stichting pijn bij kanker je dan. Deze stichting is opgericht op initiatief van Ernst Daniël Smid n.a.v. het verlies van zijn vrouw aan kanker en haar gevecht tegen pijn.

Pijnmonitoring

Er zijn verschillende apps op de markt die proberen patiënten te ondersteunen in het volgen van hun pijn. Bijvoorbeeld het Pijndagboek: "Het Pijndagboek is een overzichtelijk en makkelijk te gebruiken hulpmiddel voor mensen met pijnklachten. Naast het uitgebreide Pijndagboek waarin het pijnverloop gemonitord kan worden, is het ook mogelijk deze gegevens via e-mail te delen, bijvoorbeeld met de behandelaar." En de Pijn Monitor: "De Pijn Monitor is een handig hulpmiddel om uw pijnmedicatie bij te houden en alerts te ontvangen wanneer een nieuwe dosering ingenomen dient te worden. U kunt uw pijnscore en andere scores bijhouden en delen met uw behandelend arts."

Wil je graag meer weten over hoe 'pijn' eigenlijk werkt, dan is dit boek Pijn & het brein misschien interessant. Klik op deze link voor een indruk van een eerdere druk van het boek.

fDeel
0
Pin It