Tips van en voor patiënten met kanker

Ogen en oren zijn kwetsbare dingen. Maak je je zorgen, overleg altijd even me je arts, zodat die kan bepalen of het om bijwerkingen gaat waar hij van moet weten.

Ogen verdragen geen licht

• Dragen van een grote donkere zonnebril die de ogen omsluit, bijvoorbeeld een skibril. In geval van bril op sterkte is de standaard zonnebril van Hans Anders een relatief goedkope optie. Pas op met ogen op laten meten na narcose en chemo. De metingen zijn tot een half jaar na datum niet betrouwbaar.
• Verander de instellingen van het beeldscherm van de televisie in weinig licht, weinig contrast en weinig kleur. Dan blijft tv kijken mogelijk.
• Dim de lichten of doe zo weinig mogelijk lichten aan / dek lampen af.

Oorsuizen / tinnitus

Sommige kankerpatienten blijven na chemo met een nare piep in hun oren zitten. Er lijkt weinig tegen te doen. Behalve in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hieronder valt acupunctuur, gebruik van kruiden en massage. TCG richt zich op de verbetering van de werking van je organen. Die organen komen door kanker flink onder druk te staan en kunnen door de lange duur van behandeling en herstel uitgeput raken. TCG verklaart oorsuizen vanuit een verzwakte nier of lever. Is de nier verzwakt, dan kan dit leiden tot het horen van een hoge toon. Is de lever verzwakt, dan is de oorsuis een lage toon. Acupunctuur valt onder de aanvullende verzekeringspolis. Zie je gebruik van naalden niet zitten, vraag dan naar de mogelijkheden met kruiden. Neem contact op met een acupuncturist en vraag of hij ervaring heeft met kanker en oorsuizen.

Droge jeukende oogleden

Oogcrème (parfumvrij, hypo-allergeen, etc.): Biodermal. Drogist 

Trillend ooglid

Sommige kankerpatiënten krijgen een magnesiumtekort als gevolg van de behandelingen. Een van de symptomen is een trillend ooglid. Overleg wel met een arts of dietist, want de opname van magnesium heeft weer invloed op andere mineralen/vitamines. Misschien dat een combinatie nodig is. Ook kun je van een teveel aan magnesium ook weer klachten krijgen.

Droge jeukende oren

• Breng voorzichtig huidvriendelijke pure olie aan (bv olijfolie) met een wattenstaafje aan de bovenkant van je oren (niet in je oor, dat kan verstopping veroorzaken).
• Earex oordruppels. Bij verstopte oren gewoon volgens gebruiksaanwijzing. Als oren alleen jeuken/droog zijn, Earex d.m.v. een wattenstaafje aanbrengen op de huid in de oren. Apotheek (zonder recept)

fDeel
0
Pin It