Tips van en voor patiënten met kanker

Pijn in arm na infuus (infuuspijn)

Zorg dat de verpleegkundige op de chemoafdeling en je oncoloog in het voorbereidende gesprek op de chemo altijd op de hoogte zijn van klachten als infuuspijn. Zij kunnen aanpassingen voor je maken die de klachten kunnen verlichten.

Of een crème of zalf echt helpt, staat ter discussie. Probeer het voorzichtig uit.

• Hirudoid Hydrofiele crème (tegen aderontsteking). Apotheek
• Arniflor Vallen en stoten zalf (VSM). Gewone drogist
• Verkoelen met een koude natte doek of ijscompres.
• Aan andere patienten wordt juist verwarmen met een warme doek of kersenpit aanbevolen. Het is uitproberen wat werkt.
• Er bestaan fysio/manuele therapeuten die gespecialiseerd zijn in pijn, stijfheid en andere problematiek na infuus of lymfeklier-verwijdering. Zij hebben zich verenigd in de NVFL. Vraag aan de huisarts/oncoloog om een verwijzing.

Pijn tijdens chemoinfuus

Roep bij pijn tijdens het infuus altijd meteen de verpleegkundige. Het kan zijn dat er is 'misgeprikt', dat de chemo naast het bloedvat lekt. Kou in de arm (die ook erg pijnlijk kan zijn) komt doordat chemo heel koud wordt bewaard. Vraag om een warmtecompres en overleg of het infuus niet wat trager gezet kan worden. Als de chemo in trager tempo druppelt, krijg je minder kou tegelijkertijd binnen. Je zit dan natuurlijk wel langer.

Problemen met prikken in aders

Door de chemo en het herhaalde prikken kan het infuus aanbrengen erg moeilijk of pijnlijk worden. Daarom wordt soms gekozen voor het aanbrengen van een port-a-cath of PAC. Hiervoor moet je onder narcose, dus dit wordt niet zomaar gedaan. Bijvoorbeeld op het forum van de Amazones kun je lezen over ervaringen. Overleg met je oncoloog bij pijn en problemen.

Pijnlijke aders of aderontsteking

Zorg dat de verpleegkundige op de chemoafdeling en je oncoloog in het voorbereidende gesprek op de chemo altijd op de hoogte zijn van klachten als infuuspijn. Zij kunnen aanpassingen voor je maken die de klachten kunnen verlichten.

Of zalf of crème hier echt wat aan kunnen doen staat ter discussie. Je kunt proberen of Hirudoid Hydrofyle crème (tegen aderontsteking) of Bepanthen zalf/crème (verkoelt de huid) werkt Apotheek, Drogist

Verstening van aders of fybrose

Zorg dat de verpleegkundige op de chemoafdeling en je oncoloog in het voorbereidende gesprek op de chemo altijd op de hoogte zijn van klachten als infuuspijn. Zij kunnen aanpassingen voor je maken die de klachten kunnen verlichten.

Of zalf of crème hier echt wat aan kunnen doen staat ter discussie.
• Arniflor Vallen en stoten zalf (VSM) helpt wat bij 'beursheid', blauwe plekken en zwellingen. Drogist
• Er bestaan fysio/manuele therapeuten die gespecialiseerd zijn in pijn, stijfheid en andere problematiek na infuus of lymfeklierverwijdering. Zij hebben zich verenigd in de NVFL.
• Bij teruggetrokken of verharde aderen als gevolg van chemo kan behandeling door een gespecialiseerde fysiotherapeut (kijk hier) met Curetape helpen. Dit wordt ook ingezet als lymftaping bij oedeemklachten. Zie ook de website van NVFL en vraag aan je huisarts om een specialist in je omgeving.

Pijnlijke striem na poortwachtklierverwijdering of okseltoilet

Na een okseltoilet of verwijdering van de schildwacht/poortwachtklier ontstaat soms een pijnlijke striem in arm of oksel: een gefybrotiseerd of getromboseerd lymfevat (na borstkanker operatie). Is pijnlijk en maakt strekken arm moeilijk. Is (makkelijk) te verhelpen door massage / behandeling door een hierin gespecialiseerde fysiotherapeut. In dit blog wordt meer uitleg gegeven over het Auxillary Web Syndrome, waaronder de verschillende benamingen voor die pijnlijke streng bij je oksel. Verwijzing via mammapoli of huisarts

Verzorging litteken

Let op: in geval bestraling: overleg met bestralingsarts! Tijdens bestraling niet zomaar zalf of crème gebruiken!

• Dermatix siliconengel; dit is een duur middel, niet vergoed door verzekering, daardoor niet makkelijk verkrijgbaar. Vraag bij je apotheek of ze andere merken aanbieden. Op recept via bestralingsarts of huisarts

• Calendulan crème (VSM). Gewone drogist

• Vitamine-e-olie. Holland&Barrot

• Bio oil Gewone drogist
 

Lymfoedeem of pijn door vochtophoping

Behalve door lymfoedeem (= vocht in borst of arm, zwelling in borst of arm) kan na behandeling tegen borstkanker ook beperkte mobiliteit in borst, arm of schouder ontstaan.
• Er bestaan in lymfoedeem gespecialiseerde fysiotherapeuten. Zij hebben zich verenigd in de NVFL. Vraag oncoloog, mammapoli of huisarts om verwijzing. Lymfoedeem kan ook lange tijd na de operatie ontstaan.
• Er bestaat een speciaal anti-oedeemkussen. zie link
• Steeds vaker wordt Curetape of lymftaping ingezet bij oedeemklachten door een gespecialiseerde fysiotherapeut. Vraag de mammacare of huisarts om verwijzing en een specialist in de buurt.

Uitleg over lymfoedeem of lymfoedeem voorkomen


• Op deze site van UZ Leuven vind je een informatiebrochure met uitleg over wat bestraling met je lichaam doet.
• Kijk op lymfoedeem.nl voor tips hoe lymfoedeem te voorkomen (bijvoorbeeld laat infuus niet in de 'geopereerde' arm aanbrengen, vermijd wondjes (dus ook geen bloed prikken) in de geopereerde arm en hand en vermijd warmte of kou).
• Er bestaat ook een pdf van WZA (de link werkt vaak niet: ga naar www.wza.nl en vul lymfoedeem in in 't zoekvenster.

Pin It