Tips van en voor patiënten met kanker

Veel kankerpatiënten kampen met problemen met hun geheugen na behandeling door kanker. De vermoeidheid is hardnekkig. Je vergeet vanalles, kunt je niet concentreren en hebt een gevoel van mist in je hoofd. We gebruiken hiervoor een term 'chemobrein'. We gebruiken dat woord voor alle vermoeidheids- en concentratieproblemen die we hebben tijdens onze behandelingen, èn erna. En als we proberen te verwerken wat ons is overkomen en aan anderen proberen uit te leggen hoe het verder leven na (of met) kanker eigenlijk tegenvalt.

Het belang van de klachten herkennen en begrijpen

Het woord chemobrein is geen officiële term. Het is een woord dat kankerpatiënten zelf zijn gaan gebruiken om hun klachten te beschrijven. Wetenschappers zijn nog druk bezig met uitzoeken wat die klachten precies zijn en waar ze door veroorzaakt worden. Zij vinden dat we de term 'chemobrein' niet zomaar moeten gebruiken zolang we niet meer weten. Ik gebruik het woord in deze rubriek toch maar wel, omdat patiënten de term nu eenmaal gebruiken. Chemobreinklachten kunnen eng zijn. En daarom gaan heel wat patiënten op zoek op internet naar wat het is. Als ik de term niet gebruik, kunnen patiënten die het woord 'chemobrein' intypen in Google, deze pagina's niet vinden. En deze rubriek heeft juist als doel om die zoektocht een bestemming te geven. Want de angst voor die klachten maakt je onzeker. Je bent bang dat het nooit meer over gaat. Om te kunnen ontdekken wat je er tegen kunt doen, is het belangrijk dat je meer weet over wat voor klachten het eigenlijk zijn. Dat begint bij je realiseren dat chemobrein, mentale vermoeidheid, stress en lichamelijke vermoeidheid verschillende dingen zijn die allemaal tegelijkertijd kunnen optreden.

Wat de oorzaak en exacte beschrijving van de chemobreinklachten ook is, de concentratieproblemen kunnen je flink beperken in je dagelijks leven. Daarom op deze pagina’s uitleg over wat inmiddels bekend is over deze klachten en wat je tegen chemobreinklachten kunt doen.

Meer lezen

De inhoud van deze rubriek is gebaseerd op de populair-wetenschappelijke artikelen in deze bronnenlijst.

Kijk hier voor hulpverlening bij het omgaan met vermoeidheid bij kanker.

Wil je nog meer lezen over de inzichten over de invloed van chemo en de kankerdiagnose op vermoeidheid, stress en geheugenproblemen? Op de sites van borstkanker.nl en kanker.nl wordt steeds meer aandacht besteed aan chemobrein. Zoek op borstkanker.nl naar het woord 'chemobrein', dan vind je de links. Een directe verwijzing is helaas niet mogelijk doordat bvn haar site regelmatig opnieuw indeelt en links dan niet meer werken. 

 

 

Pin It