Tips van en voor patiënten met kanker

Door kanker leer je jezelf wel kennen. Dat is geen understatement. Je gaat door kanker door zoveel emoties heen dat ik het wel eens bescheven heb als alle hoeken van je ziel zien. Er is geen emotie die je bespaard blijft. Van woede tot angst, van verstilling tot spijt, van grandioos verdriet tot klein geluk. Je leert niet alleen dat die emoties allemaal bestaan en allemaal tegelijk voor kunnen komen. Je leert niet alleen hoe die emoties voelen. Je leert er ook langzaam mee omgaan.

Je emoties leren kennen

Je leert van de emoties die je overvallen. Hoe je er plaats voor kunt maken of het juist op kunt zoeken. Hoe je er ruimte aan kunt geven. Hoe je ze in kunt zetten of op kunt laten komen als het moet. Hoe je weer verder gaat als ze je op onmogelijke momenten overvallen. Hoe ze soms groter zijn dan je zelf bent. Hoe ze er juist niet zijn als je ze wel verwacht en niet komen als je ze wel verwacht. Hoe je van de ene stemming in de ander over gaat, zonder dat er intussen echt wat veranderd is. Waardoor je je voorzichtig en verbaasd realiseert dat emoties maar emoties zijn. Maar buien. Die overwaaien of in elkaar over gaan. Dat je verdriet kunt uithuilen. Kunt wachten tot een depressieve bui weer over is. En woede er soms beter uit kunt gooien voordat de ballon barst, of juist moet zorgen dat je gaat wandelen. Of jezelf op een andere manier afleidt zodat het uit je systeem verdwijnt. Dat blijdschap en vrolijkheid iets is wat je met twee handen aan moet grijpen. Dubbel geluk gewoon alleen maar omdat het geluk er is. Uiteindelijk, waarschijnlijk, leer je dat je niet alleen uit je emoties bestaat. Dat je er niet mee samen hoeft te vallen. Dat je er naast kunt leven. Dat angst je leven niet hoeft te regeren. Dat het er kan zijn terwijl je verder gaat met je leven. Maar het duurt wel even voordat je die rollercoasterrit zo vaak hebt afgelegd dat je er routine in krijgt. 

Deze pagina is nog niet af

Jezelf leren ondertitelen

Nodig om ervoor te zorgen dat mensen niet afhaken

Gevangen in een bubbel

voordat de uitslag komt als overlevingsmechanisme

Gevangen door adrenaline

Doorgaan en jezelf niet laten kennen leidt tot adrenaline aanmaak. Adrenaline zorgt ervoor dat je niet doorhebt dat je moe bent, waardoor het gedrag wordt waar je in vast blijft zitten

Gevangen door vermoeidheid

Regen na de zon

je down voelen als je net een goede uitslag hebt gehad. Je moet leren niet te denken dat je je vrolijkheid kwijt bent door alle zorgen. Praat jezelf niet down. Het hoort bij rouwverwerking.

Angst is enger dan de realiteit

Angst hoort bij kanker. Ernaar streven van de angst af te komen heeft geen zin. Je er niet door laten overheersen en accepteren dat het er is wel.

De kankerkaart spelen

Je moet leren om met kanker uit de kast te komen om voor jezelf op te komen. Want aan de buitenkant zie je je klachten niet.

Pin It