In het artikel ‘Ziek, kom in beweging’ van Arnoud Kluiters in Margriet wordt uitgelegd dat je specifieke kennis nodig hebt om in te kunnen schatten wat wel en niet goed is:
"Niet iedereen die ziek is kan sporten, dat is afhankelijk van wat je onder de leden hebt. Soms ben je gewoon té ziek en kan teveel inspanning de situatie in stand houden of verslechteren. ‘Gewoon gaan sporten’ is dus te kort door de bocht. Men zegt vaak wel dat je ‘een verkoudheid er gewoon uit moet zweten’, maar dat geldt bijvoorbeeld niet bij infectieziektes als de griep."
Op de website fysiotherapieenkanker.nl kun je zoeken naar een specialist in je omgeving en lezen over mogelijke behandelingen. In deze rubriek ga ik in op het belang van blijven bewegen en begeleiding zoeken in bewegen bij kanker.
In leren schatten van pijn
Ook pijn is een factor waar je mee om moet leren gaan. Je moet als patiënt onderscheid kunnen maken tussen spierpijn en andere pijn en veel patiënten kunnen dat niet zelf. Bij spierpijn is er niet veel aan de hand, die wordt uiteindelijk wel minder. Bij spierpijn kun je gewoon blijven bewegen. Maar pijn is soms ook een signaal dat aangeeft dat je juist moet stoppen.
Samen inzicht opbouwen
Door samen met je bewegingsspecialist te bespreken en te volgen (bijvoorbeeld door het op te schrijven) wat er met je lichaam gebeurt, krijg je meer inzicht in je lijf en je herstel. Dat helpt je met je motivatie: ook als je geen vooruitgang voelt doordat je door pijnklachten bijvoorbeeld steeds op de rem moet, kun je dan toch inzicht krijgen in verschillen: wat kan je lichaam wanneer aan met welke belasting?
Oncologische revalidatie of beweegprogramma voor kankerpatienten
De term 'oncologische revalidatie' wordt gebruikt voor speciale multidisciplinaire revalidatieprogramma’s in het ziekenhuis, onder leiding van een revalidatie arts. Daarnaast bieden fysiotherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in kanker beweegprogramma's voor kankerpatiënten aan. Overleg met je arts wat voor jou de beste keuze is, en vraag indien nodig om een verwijzing. Zoek voordat je je aan een programma verbindt altijd goed uit hoe de vergoeding geregeld is. Zo vallen de beweegprogramma's van de fysiotherapeut onder de vergoeding voor reguliere fysiotherapie. Of dit volledig vergoed wordt voor je, is dus afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten. Onder andere op de site fysiotherapieenkanker.nl kun je een specialist in je omgeving zoeken (de zoekfunctie maakt gebruik van de database van de NVFL).