Tips van en voor patiënten met kanker

Wat je verwachting is over wat je na of tijdens je behandelingen weer verwacht te kunnen doen, verschilt enorm van persoon tot persoon. Was je al heel sportief voordat je ziek werd, dan vraagt het in beweging blijven tijdens je ziekte wat anders van je, dan wanneer je niet zo actief was en in beweging moet komen. Ook het moment waarop je begint met bewegen is daarbij relevant.

Vragen beantwoorden

Om echt tot maatwerk te komen en je rol als patiënt daarin te kunnen pakken, is het belangrijk dat je je bewust wordt van een heleboel dingen waar je je waarschijnlijk helemaal niet zo bewust van bent, omdat het voordat je ziek werd automatisch ging. Wat weet je over je eigen lichaam als het sport bijvoorbeeld. Over wat het nodig heeft en welke manier van bewegen je ligt. De conditie en belastbaarheid van je lichaam, je zelfvertrouwen, je beeld van wat bewegen en sporten inhoudt, wat je van bewegen en sporten vindt, en je beeld over jezelf als je sport: het is allemaal van belang voor het resultaat.

Bewust stilstaan om je doelen te bepalen als het om bewegen bij/na kanker gaat, kan je dus helpen. Wat deed je voordat kanker op je pad kwam? Welke gewoontes en verwachtingen heb je daardoor van jezelf? Hoe is je belastbaarheid (spieren, pezen, conditie, mentale weerbaarheid) nu, op dit moment? Wat wil je nu al kunnen blijven doen? Wat wil je straks weer 'gewoon' kunnen doen?

 

Pin It