Tips van en voor patiënten met kanker

Na het horen van je diagnose beland je in een achtbaan en ergens in die achtbaan gaat de vechtmodus aan. Die modus waarin je je heilig voorneemt om alles wat in je vermogen ligt te doen om zo goed mogelijk door die ziekte heen te komen.

Teveel te snel willen

Maar wat zijn die mogelijkheden? Hoe weet je wat je aankunt en wat nodig is, als je je tegelijkertijd zo moe en slap voelt. Zo lamgeslagen door wat je is overkomen. Hoe blijf je in beweging als je merkt dat je plotseling zo moe kunt worden, dat je niet eens meer thuis kunt komen? Hoe kun je vertrouwen op je eigen inschattingsvermogen van wat je aankunt, als je merkt dat je lichaam elke activiteit of beweging teveel, afstraft met een afmattende en versuffende vermoeidheid, die niet alleen je spieren slap en log maakt, maar ook je hoofd uitschakelt? Je kunt niet eens meer nadenken. Je kunt alleen maar zitten. Of liggen. En wachten tot het overgaat. Revalideren en bewegen na kanker betekent ook dat je hiermee om moet leren gaan.

De lat omlaag om gemotiveerd te blijven

Zeker als je beweegt terwijl je nog onder behandeling bent, moet je ermee om leren gaan dat die medicijnen of behandeling je herstel onvoorspelbaar maken. Ga niet uit van een vanzelfsprekende stijgende lijn in de opbouw van je spieren en conditie. De ene dag kun je je heel goed en sterk voelen, de volgende dag kan dezelfde oefening aanvoelen als een marathon. Dat is geen slecht teken. Dat betekent niet dat het niet werkt. Dat hoort erbij. Bewegen bij kanker is maatwerk, niet alleen tussen kankerpatiënten, omdat iedere patiënt anders is, maar ook voor de patiënt zelf, omdat elk moment anders is.

Open en eerlijk zijn

Praat over deze mentale worstelingen met de specialisten die je begeleiden. De vragen en twijfels die je hebt, de schuldvraag waar je mee rondloopt, en de moedeloosheid van die vermoeidheid die je recht in je gezicht uitlacht zodra je hoopt dat het wèl ècht beter kan worden: ze zijn ontzettend relevant voor je herstel. Want een van de andere dingen die bekend zijn over revalidatie na en bij kanker, is dat (zelf)vertrouwen en motivatie voor de gekozen aanpak onlosmakelijke verbonden zijn met het resultaat. Dus ook als je je afvraagt of de keuzes die de bewegingsspecialist voor je maakt wel zo logisch zijn: spreek je twijfels uit. Oncologisch revalidatie en Beweegprogramma's bij kanker, het is een kwestie van maatwerk. En voor maatwerk is het onmisbaar dat jij jezelf laat zien.

Pin It