Tips van en voor patiënten met kanker

Om leren gaan met het feit dat je kanker hebt gaat veel verder dan je behandelingen ondergaan en duimen draaien dat de tumorcellen uit je lijf verdwijnen en wegblijven. Omgaan met kanker betekent ook dat je een plek moet geven aan de manier waarop de ziekte je leven en je lichaam (blijvend) veranderd heeft. Dat dit moeilijk is, blijkt wel uit de vele blogs en teksten die andere kankerpatienten hierover geschreven hebben. Gelukkig wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar de (psychosociale) gevolgen van kanker(behandelingen).

(h)erkenning & omgaan met kanker

Veel patiënten gaan op zoek naar lotgenotencontact. 'Herkennen wat er met je gebeurt' en 'erkennen wat dat met je doet'. Het kan rust geven en helpen met verwerken, of je op weg helpen in weer 'gewoon' doorleven na (of met) kanker. Niet iedereen zoekt die herkenning echter graag op in écht contact. Bijvoorbeeld niet omdat je niet zo van de facebookgroepen bent. Of omdat je het prettiger vindt om er anoniem in je eigen tijd over te lezen en na te denken. Op deze pagina's vind je daarom tekst en uitleg over de manier waarop kanker impact kan hebben op je leven. Over de invloed van chemo, vermoeidheid en stress op je geheugen, de sociale taboes in omgaan met kanker en het belang van bewegen bij kanker. 

Filter van een ervaringsdeskundige

Er zijn natuurlijk heel veel onderwerpen die ik in deze rubriek zou kunnen bespreken. Ik heb voor de onderwerpen gekozen waarover ik het meeste weet. Over die onderwerpen heb ik professionals gesproken, heel wat gelezen en ervaringen uitgewisseld met lotgenoten. Op dat terrein ben ik zeker niet alleen patiënt, maar ook ervaringsdeskundige. Waar mogelijk kies ik voor informatie van professionals, weergegeven vanuit het perspectief en de vragen waar een patiënt door geleid wordt. Daarnaast maak ik gebruik van de theorie en modellen die ik ken over de persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit van mensen. Omdat die kennis mij geholpen heeft in het verwerken van wat me overkwam door kanker.

©overwegmetkanker.nl

De pagina's in deze rubriek vallen onder een Niet-Commerciële 3.0 Nederland-licentie.

Pin It